Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat pelkkää ideologiaa ja mielipidekysymys

Muutamien edellisten vaalien jälkeen oli paljon pöyristyneitä kirjoituksia, joista osa oli otsikoitu ”Ei minun Suomessani”. Näissä kirjoituksissa oltiin ihmeissään perussuomalaisen puolueen menestyksestä. He menestyivät, vaikka osa ehdokkaista oli avoimen rasistisia, sovinistisia tai muuten yleistä poliittista kenttää ”kansanomaisempia”.

”Miten näin voi käydä?” ”Ei minun Suomessani!” -huudot kaikuivat. Mikä on hivenen ihmeellistä, koska oli toimitettu demokraattiset, rehelliset vaalit ja niiden tuloksesta valitettiin.

Ja tässä tullaan villakoiran ytimeen. Meiltä on päässyt unohtumaan, että tasa-arvo ja yleinen oikeudenmukaisuus ovat mielipidekysymyksiä, eivät mitään matemaattisen kaavan sisältäviä faktoja. Eivät painovoimaan rinnastettavia luonnonlakeja. Vaaleissa mitataan sitä, mitä mieltä meidän kansamme on mm. näistä mielipiteistä.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on verrattain tuore keksintö ihmiskunnan historiassa ja vaikka me suomalaiset olemme sen edelläkävijöitä monessa kohtaa, on meilläkin vielä tehtävää, JOS haluamme että miehet ja naiset ovat aidosti tasa-arvoisia.

Lasten ja nuorten oikeus maksuttomaan perusopetukseen niin, että vanhempien tahto sivuutetaan oppivelvollisuudella, on vieläkin tuoreempaa tekoa.

Se, että työntekijälle kuuluu reilu palkka tekemästään arvonlisästä, on myös mielipidekysymys, jota globaali talous on viime vuosikymmeninä kyseenalaistanut.

Se, että ne, jotka eivät itse pysty hyvinvoinnistaan huolehtimaan, pidetään yhteiskunnassa mukana, sen arvokkaina jäseninä, on sekin mielipidekysymys.

Nämä ovat olleet meidän yhteiskuntamme kantavia arvoja, joita on erilaisilla pienillä ja vähän isommillakin toimilla heikennetty. Perhevapaauudistus jätettiin tekemättä, subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin, varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja suurennettiin, koulutuksesta leikattiin, työelämän pelisääntöjä rikottiin, työttömien elämää vaikeutettiin, jne. jne.

Jos jaksoit lukea tänne asti, huomaat että tämä ei ole ”älä äänestä perussuomalaista” -kirjoitus. Tämä on ”arvot mitataan tekojen mukaan” -kirjoitus. Sillä arvot muodostuvat mielipiteistä, ne ovat niiden jalostuneempi ilmenemismuoto ja ohjaavat ihmisen toimintaa jopa tämän huomaamatta.

Minä olen sitä mieltä, että tasa-arvo ja yleinen oikeudenmukaisuus ovat hyviä mielipiteitä ja ne ovat osa minun arvojani.

Siksi perhevapaauudistus, työelämän reilut pelisäännöt ja oikeudenmukainen sosiaaliturva ovat minun mielestäni tärkeitä huomion kohteita seuraavalla hallituskaudella. Niin kuin varhaiskasvatuksessa palaaminen leikkauksia edeltävään aikaan ja uutena avauksena aidosti maksuton toisen asteen koulutus, jolla autetaan kaikkia pysymään mukana kiihtyvässä kehityksessä, jossa työelämässä ei enää pärjää pelkillä peruskoulusta saaduilla taidoilla.

Vaaleissa päätetään, minkälaisia arvoja Suomessa noudatetaan seuraavat neljä vuotta.

2 Replies to “Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus ovat pelkkää ideologiaa ja mielipidekysymys”

  1. Oikeudenmukaisuus on mielipidekysymys, mutta tasa-arvo ei ole. Joko on tasa-arvoista tai ei ole, mutta onko sen toteutuminen oikeudenmukaista tai tarpeellista on mielipidekysymys. Tasa-arvo sivuutetaan usein osaamattomuuden tai välinpitämättämyyden vuoksi. Usein peruste on ettei ole varaa toimia tasa-arvoisesti.

  2. Niin, tarkoitin siis, että tasa-arvon noudattaminen ja oikeudenmukaisuuden noudattaminen on juuri mielipidekysymyksiä. Ihmiset tapaavat ajatella, että ne olisivat jotenkin itsestään selviä asioita ja tarkoittaisivat kaikille globaalisti samaa. Näinhän se ei kuitenkaan ole.

    Tarkoitin sitä, että tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus eivät lisäänny maailmassa, jos niitä arvostavat ihmiset eivät äänestä niitä puolustavia ihmisiä. Tai muutenkin pidä ääntä näiden arvojensa puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.