Minä tiedän, kuka ratkaisee ilmastonmuutoksen!!

Kansanedustajaehdokkaana on siinä onnellisessa asemassa, että pääsee kuulemaan ensikäden tietoa erilaisilta kansalais- ja etujärjestöiltä. Sen lisäksi tietysti tapaa tuhansia ihmisiä vaalikentällä. Nyt näitä järjestöjen esityksiä ja yksittäisiä kansalaisia kuunnellessa minulle on syntynyt harvinaisen selvä kuva siitä, kuka ratkaisee ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat. Ratkaisija on kovissa liemissä keitetty monialaosaaja, joka on joutunut historian saatossa ratkomaan monia muitakin pirullisia ongelmia.

Tuo ratkaisija on vanha kunnon, Joku Muu. Kaikki ovat toki kovasti huolissaan ilmastonmuutoksesta ja sen mukanaan tuomista haitoista, mutta kun pitäisi tarttua toimeen, se on jonkun muun tehtävä. ”Minun elämääni ja minun etujani se ei saa koskettaa.”

Minä näen tämän toisin. Tämän asian hoitaminen on meidän kaikkien vastuulla. Kukin tekee kantokykynsä mukaan ja kiireellisyysjärjestys on ilmeinen. Ensinnä meidän pitää saada kansainväliset sopimukset kuntoon ja täytäntöön maailmanlaajuisesti ja tähän me voimme vaikuttaa mm. tulevalla EU-puheenjohtajakaudellamme. Toiseksi meidän pitää huolehtia, että teemme kansallisesti päätöksiä, jotka ohjaavat tuotantoa ja palveluita vähäpäästöisiksi, sekä pidämme hiilinieluistamme huolta. Ja vasta kolmantena kiireellisyysasteikolla tulee yksittäisten kansalaisten toimet. Miten yksittäinen ihminen ohjaa kulutuksellaan ja käyttäytymisellään maailmaa kohti ilmastoystävällisempää suuntaa.

Sitten on tietysti olemassa se porukka, joka sanoo, että koko ilmastonmuutos on turhaa höpinää. Heiltä minä kysyn, onko syöpätutkimuskin turhaa höpinää? Siis se, että olemme oppineet laskemaan syöpään sairastuneiden kuolleisuutta merkittävästi vuosikymmenten aikana. Jos huippututkija näyttää kuinka syöpäsolun aineenvaihduntaan puuttumalla, me voimme edelleen laskea syöpäkuolleisuutta, pitäisikö meidän mieluummin uskoa hopeaveden hoitavaan voimaan? Uskommeko siis tieteeseen ylipäätään?

Huippututkijat ovat ilmastosta faktansa laukoneet, nyt on aika toimia sen tiedon perusteella. Eikä pelkästään jonkun muun, vaan meidän kaikkien.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.